Nasıl İtfaiyeci Olunur

Merhaba değerli blog okurları. Öncelikle uzun bir aradan sonra tekrar sizlere yazı yazmanın mutluluğu yaşadığımı belirtmeme izin verin. Blogumdan ayrı geçen sürede siz değerli okurlarıma düzenli olarak hangi bilgileri ulaştırmam gerektiği tartıştım kendimle ve sonucunda gençlerimizin meslek seçiminde yaşadığı zorlukları göz önünde bulundurarak sizlere meslekler hakkında düzenli yazı yazmaya ve sizlerle paylaşmaya karar verdim. Önceliği de şuan ki mesleğim olan itfaiyeciliğe veriyorum ve sizleri itfaiyeci nasıl olunur ile baş başa bırakıyorum. Çayları hazırlayın. :)

İtfaiyecilik Nedir?

Siz değerli okurlarıma öncelik olarak mesleğimin kendimce tanımını yapacağım. İtfaiyecilik, canını sakınmayı hiç düşünmeden kendini sizlerin can ve mal sağlığı için feda ederek ateşle mücadele eden kişilere itfaiyeci ve bu işe de itfaiyecilik denir.

Nasıl Olunur?

İtfaiyecilik mesleğine girmenin birkaç yolu vardır. Bunlardan biri meslek liselerinden makine, kimya ve elektrik bölümlerinden direk 2 yıllık geçiş hakları vardır. Yalnız bu durum bu sene sonunda yeni yılla beraber geçersiz olacaktır. Ayrıca askeriyeden de geçiş yapılabilmektedir.  Günümüz şartlarına göre 7 yıl askerlik vazifesini meslek olarak yapan kişiler İtfaiyeciliğe geçiş yapabilmektedir. Eğer eğitimini alıp itfaiyeci olmak isterseniz, Meslek Yüksek Okulundan mezun olmanız gerekmektedir. Adana Ceyhan da Çukurova Üniversitesi Ceyhan Meslek Yüksek Okulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümü bulunmaktadır. Ygs 6 türünden öğrenci alan bu bölüm 267 puan istiyor. İlave olarak kpssden de 60 üzeri puan şart. Tabii ki bu Ceyhan için geçerli, diğer illerin puanlaması farklı ama aşağı yukarı yine bu puana yakın. İki yıllık eğitiminiz sonucu staj için seçilen bölgede okullara göre değişen staj süresi ile aldığınız ön eğitim sonucunda mesleğinizi yapmaya hak kazanıyorsunuz. Biraz da itfaiyecilik mesleğinin çalışma saatlerinden ve koşullarından bahsedeyim sizlere. Her itfaiyeci 24/48 çalışır. Yani bir tam gün çalışıp diğer iki günde istirahatta oluyorsunuz. Bu sistem vardiyalı çalışanlar içindir. Normal memur gibi 8/5 çalışmakta mümkündür. İtfaiye Daire Başkanlığı içerisinde Yangın ve ruhsat müdürlüğü yer almaktadır. Burada çalışan personeller ve daire içerisinde yer alan tüm amir ve müdürler 8/5 çalışmaktadır.

Sonuç Olarak!


Sizlere mesleğimizin inceliklerini ayrıcalıklarını ve nasıl olunacağını belirttiğime inanıyorum. İlave olarak da geçen bir günü kısaca size tarif edeyim… İtfaiyecilik her şeyden öte bir can için nöbette durmaktır. Aldığın her çağrıda bir can için koşturduğunu unutmamak gerekir. Herkes tatlı uykusunu çekerken sen diken üstünde telsizden veya telefondan gelecek ihbarı beklersin. Bir ihbar aldığın anda koşarak araca biner ve yakarsın o acı sireni ve dahası arabada giyinirsin. Biraz sonra alevler içine girmeye hazırlarsın kendini. Bunu yaparken bir an bile geri çekilmeyi düşünmezsin. Her şeyi geride bırakmak zorunda kalırsın o anda. Aileni, sevdiğini, arkadaşlarını…  O an sadece yardımına koştuğun insanlar için bir umut ışığı oluverirsin.  Elin yüzün kapkara olur. Biraz da soluduğun dumandan dolayı ciğerlerin zarar görür, hissedersin ama umursamazsın çoğu zaman. Sen yangını söndürmüş yüzün kömür karası bölgene dönüş yapmaya hazırlanırken bir çocuk gelir ve sana “su içer misin ağabey “ diye seslenir sana ve o anda emeğinin karşılığını almış olursun. Yüzünün gülmesi ile beraber “ İYİKİ “ dersin kendi kendine…  “İYİKİ “ …

Yorumlar


  1. Sivil Savunma ve İtfaiyecilik taban puanları 2020 açıklandı. Resmi veriler ışığında önlisans için hazırladığımız Sivil Savunma ve İtfaiyecilik başarı sıralaması 2019 ‘da ayrıca iki yıllık Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümü hakkında bilgi vermeye çalışmaktayız. Bunun yanında kontenjanlara da yer veriliyor. https://yksdestek.com/sivil-savunma-ve-itfaiyecilik-2-yillik-taban-puanlari/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar